DaaromDiemen Middenmeerloop

Geschiedenis

Van editie nummer 1 tot editie nummer 60 in 2019
Het ontstaan van de Middenmeerloop en de geschiedenis.

De eerste editie:

Op 17 april 1983 was de eerste Middenmeerloop ooit.

1983 2014

Vanaf de eerste editie is de loop afwisselend 1 of 2x keer per jaar gehouden.

De eerste editie van Rondje Mokum:

De 37e editie van de loop was een bijzondere editie. Dit was de eerste editie van Rondje Mokum de reeks wedstrijden in Amsterdam. Voor het eerst was de wedstrijd toen onderdeel van een klassement. De onderhandelingen over het ontstaan van Rondje Mokum hebben 15 jaar in beslag genomen.

Jo Moermanloop en Middenmeerloop:

Een periode lang organiseerde AV’23 2 verschillende lopen per jaar te weten de Middenmeerloop (voorjaar) en Jo Meermanloop (najaar). Vanwege ophef rond de naam (er was een dieet genaamd Moermandieet ) werd de naam gewijzigd in Middenmeerloop.

Helaas betekende dit wel dat clublegende Jo Moerman onbewust de dupe werd van dit probleem en de naar hem vernoemde loop kwijt was. De Middenmeerloop werd daarna tijdelijk 2x per jaar gehouden.

De Middenmeerloop (10km) stak na het Middenmeerpad de Kruislaan over naar de Archimedeslaan. Men liep onder het viaduct de brug bij de Molukkenstraat over en via de Ringdijk naar de Kruislaan terug. Deze ronde liep men twee keer.

Bij de opening van de nieuwe baan zijn de Jo Moermanloop en de Middenmeerloop samengevoegd. Het startpunt veranderde dus moest een nieuw parcours gevonden worden.

De Middenmeerloop werd tot 2007 twee keer per jaar gelopen ( februari en oktober). In 2006 begon de Nescioloop en ging de Middenmeerloop loop naar oktober.

Nescioloop:

Begin jaren 2000 kwam er in het voorjaar de Nescioloop. Op dit moment werd besloten om de Middenmeerloop nog 1x per jaar in het najaar te houden. Dit is meteen een verklaring voor de nummering (60e editie in 2019) wat niet overeenkomt met 60 edities.

Het aantal deelnemers was rond de beginperiode ongeveer 200 man. De jaren daarna is dit aantal gegroeid naar een stabiele 5 a 600 deelnemers en is de Middenmeerloop nog steeds onderdeel van een groeiend Rondje Mokum.

De loop heeft de laatste jaren bijna ieder jaar een ander parkoers gehad.

Disclaimer:
Informatie is verzameld vanuit het boek ‘Driekwart eeuw sintels’ – website Geheugen van Oost en contact met enkele leden uit die tijd.

24-10-2019